truskawki w pucharku przykryte bitą śmietaną
Na widelcu

Truskawki a la Romanow

Na truskawki czas więc spieszę z bardzo prostym w wykonaniu i szybkim w pałaszowaniu deserem. Wartość kaloryczna 100g = 130 kcal (można bez wyrzutów sumienia zjeść kilka porcji :-)).

 

Składniki:

  • 50 dag truskawek
  • 50 ml likieru Cointreau lub soku pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml schłodzonej kremówki
  • 100 ml gęstej zimnej kwaśnej śmietany (22%)
  • poł laski wanilii lub 10 kropli aromatu waniliowego
  1. Truskawki bardzo starannie umyć, osuszyć i oczyścić z szypułek. Następnie mniejsze pokroić na połówki, a duże na ćwiartki lub ósemki. Delikatnie wymieszać je z cukrem i alkoholem, przykryć i na kilka godzin wstawić do lodówki.

2.    Kremówkę dokładnie ubić z wydrążonym miąższem wanilii lub z aromatem waniliowym. Dodać kwaśną śmietanę i dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć owoce do miseczek, polać sosem w którym się moczyły. Na końcu udekorować bitą śmietaną. Smacznego!

 

Miniaturka zdjęcia pochodzi z https://pixabay.com/pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *