Włoskie dania. Spaghetti i tagliatelle. Pasta i basta.

Mieszkańcy słonecznej Italii wymyślili ponad trzysta wersji swojego przysmaku. Wybrałam dwa przepisy na pastę. Użyjemy makaronu spaghetti i tagliatelle. Będzie najszybciej i najprościej.

Spaghetti z oliwą i czosnkiem.

Składniki:

  • 40 dag spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy
  • łyżka natki pietruszki
  • pieprz, sól
  1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać drobno posiekany czosnek i podsmażyć go na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił.

2.    Makaron (ugotowany al dente) przełożyć na patelnię, dodać posiekaną natkę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

3.   Przełożyć na ogrzany półmisek i od razu podawać.

 

Tagliatelle w roli głównej czyli  Paglia e fieno alla panna

Składniki:

  • 20 dag tagliatelli zwykłych
  • 20 dag tagliatelli zielonych
  • mała cebula
  • 3/4 szklanki śmietanki 22-30%
  • 5 dag wędzonego boczku lub bekonu
  • łyżka masła
  • 5 dag startego parmezanu
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kilka listków szałwii
  • sól, pieprz
  1. Wędlinę pokroić w paski, posiekać cebulę.

2.    Masło rozpuścić na dużej patelni. Podsmażyć wędlinę, dodać cebulę, zeszklić.

3.    Wlać śmietankę, wrzucić szałwię, posolić i gotować na średnim ogniu około 2 min.

4.    Do sosu włożyć ugotowane al dente tagliatelle, posypać połową parmezanu, doprawić solą. Wymieszać.

5.    Oprószyć resztą sera i natką. Najlepiej podawać w patelni w której danie było przyrządzone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *