tiramisu
Na widelcu

Włoskie tiramisu czyli postaw na nastrój!

Dzisiaj czeka Cię prawdziwie cudowne doznanie. Przygotujemy tiramisu czyli włoski specjał wywołujący radosny nastrój  i pomruki zachwytu. Ten prosty w wykonaniu deser porywa gości, którzy nigdy nie poprzestają na jednej porcji. Niebo w gębie!

 

Składniki:

  • 30 dag podłużnych biszkoptów
  • 100 dag serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 5 łyżek bardzo drobnego cukru kryształ
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (zaparzonej w 1,5 szklanki wody)
  • 50 ml alkoholu (do wyboru amaretto, rum, koniak)
  • 2 łyżki ciemnego kakao

 

1. W miseczce lub głębokim talerzu zaparz kawę (napar powinien być naprawdę mocny). Wlej alkohol i odstaw do ostygnięcia.

2. Starannie oddziel białka od żółtek. Do żółtek wsyp 3/4 przygotowanego cukru i utrzyj mikserem na puszysty kogel-mogel. Przerwij gdy masa zbieleje, a cukier przestanie chrzęścić w zębach. Do powstałej masy dodaj serek mascarpone. Najpierw delikatnie wymieszaj łyżką, a następnie miksuj aż składniki całkowicie się połączą.

3. Starannie umyj i wytrzyj końcówki miksera. Do białek dodaj szczyptę soli, ustaw mikser na najniższe obroty i zacznij ubijać pianę. Gdy mocno zesztywnieje (będzie się rwała, a nie ciągnęła) wsyp pozostały cukier. Przełóż ubite białko do naczynia z kremem i powoli, delikatnie mieszaj łyżką (nie mikserem!), aż masa stanie się puszysta i jednolita.

4. Pora na nasączenie biszkoptów. Bierz po jednym i na moment zanurzaj w naparze. Ważne abyś zrobił to faktycznie szybko, bo biszkopty bardzo szybko nasiąkają płynem i jeżeli wchłoną go za dużo, rozpadną się. Dlatego wkładaj je do kawy i natychmiast wyciągaj, tak aby były wilgotne tylko z wierzchu. Nasączaj jeden po drugim i układaj rzędami aż przykryją dno naczynia. Gdy biszkopty z ostatniego rzędu nie będą chciały zmieścić się w formie, odłamuj po kawałku, minimalne przerwy i tak wypełnią się kremem 🙂

5. Na ułożone biszkopty wyłóż połowę masy i oprósz przez sitko połową kakao. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, przykryj resztą kremu i wstaw na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprósz przez sitko pozostałą porcją kakao.

Tiramisu można również podawać w pucharkach. Tylko od Ciebie zależy jaki wybierzesz sposób podania.

 

Miniaturka zdjęcia pochodzi z https://pixabay.com/pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *